Weer een nieuwe Galwesp op Eik

Regelmatige bezoeken aan enkele eiken in het Moeraske leverden deze maand sporen op van de zeer zeldzame Ramshoorngalwesp, afkomstig uit een gebied rond Hongarije.

In Nederland is de soort bekend sinds 2003. Op waarneming.be beperken de waarnemingen zich voorlopig tot het Gentse, Kortrijk en Halle. En ja hoor! Brussel mag nu aan dit lijstje worden toegevoegd… Intussen werden ruim 30 verschijningsvormen van gallen op Eik gefotografeerd in het Moeraske.

De infopagina van onze vrienden van CEBE, die de waargenomen biodiversiteit op Eik in het Moeraske weergeeft, werd bijgewerkt.

De afgelopen jaren was de vondst van nieuwe gallen op eik wat stilgevallen. Regelmatige ‘Eikenwatch’ leidde vorig jaar wel tot de ontdekking van een aantal opvallende aan eik geliëerde blindwantsen of hun goed gecamoufleerde jongen.

Inspectie dit jaar, vòòr de bladontwikkeling, bracht ook al Gibbaranea gibbosa (Epeire bossue – Boomknobbelspin) aan, uitstekend verborgen op de hoekige bladknoppen van Moseik.