Natuurproject vlakbij Brussel

Op 2 en 3 juli werd vlakbij het Silsombos een nieuw bezoekerscentrum van Natuurpunt geopend, midden in het gebied van natuurproject De Groene Vallei. In dit projectgebied van 1500 hectare zijn een aantal natuurgebieden opgenomen, waarvan 450 hectare beheerd wordt door Natuurpunt; daaronder een aantal erg belangwekkende reservaatzones zoals Silsombos (ErpsKwerps-Kortenberg), Torfbroek en Steentjesbos (Kampenhout), Molenbeekvallei en Kastanjebos (Herent). Samenwerking van Natuurpunt met de lokale afdelingen, met landbouworganisaties en met de Provincie Vlaams-Brabant maakt dit mogelijk midden in de dicht bevolkte regio tussen Mechelen, Leuven en Brussel. De vaak vochtige gebieden hebben een grote natuurwaarde, zo zijn Torfbroek en Silsombos naast bos- en rietgebied gekend als schatkamers van orchidee├źn, en schuilplaats voor dierenleven.

Bezoekerscentrum Silsombos
Het bezoekerscentrum

Niet verbazend dus dat delen van het gebied in het Natura2000 netwerk zijn opgenomen, en van bijzondere bescherming, monitoring en beheer genieten. In het herfstnummer van Passer verneem je hier meer over. Voor Brusselaars een waardevol stuk natuur dicht bij de stad.

Locatie: Lelieboomgaardenstraat 60, 3071 Erps-Kwerps

Meer op:

https://www.natuurpunt.be/pagina/de-groene-vallei

https://www.natuurpunt.be/bezoekerscentrum/de-groene-vallei

SilsomDW