Woont u in Sint-Pieters-Woluwe? En wil u de gierzwaluwenpopulatie een duwtje in de rug geven? De gemeente Sint-Pieters-Woluwe start een project om gierzwaluwen extra nestgelegenheid te bieden. Hierbij zoekt men kandidaten in de gemeente die deze nestbakken aan hun huis of appartement willen laten bevestigen. De nestbakken worden betaald en geplaatst door de gemeente.

Voorwaarden om mee te doen? De woning moet gelegen zijn op het grondgebied van Sint-Pieters-Woluwe, minumum 6 meter hoog zijn en de nestbak moet relatief makkelijk bereikbaar zijn. Ook moet de kandidaat-gastheer bereid zijn om regelmatig de roep van gierzwaluwen af te spelen om zo nieuwebewoners naar het nest te lokken.

Woningnood

Na het succes van de actie voor huiszwaluwen in 2016 wil de gemeente, in samenwerking met Aves-Natagora, deze keer de gierzwaluw helpen. De populatie gierzwaluwen gaat al jaren achteruit in de gehele stad. Een van de belangrijkste oorzaken is de vermindering van plaatsen waar ze hun nest kunnen bouwen.
Nieuwbouw en renovatie zorgt ervoor dat er ook in Brussel steeds meer nestplaatsen verloren gaan. Een klein spleetje tussen dak en dakgoot kan bijvoorbeeld al genoeg zijn maar bij renovatie worden dikwijls de kleinste kieren dichtgestopt en zo gaan vele (historische) nestplaatsen verloren. Er bestaan verschillende methodes waarbij bij renovatie rekening wordt gehouden met gierzwaluwen. Hiervoor verwijzen we ook naar de website vermeld onderaan deze pagina.
Een gierzwaluwenkast is dus een andere mogelijkheid.
Op sommige plaatsen werden vorige jaren reeds nestbakken geplaatst bij scholen en particulieren (Lycee Mater dei, zie foto’s) en deze waren in  2015 en 2016 al bezet.

[metaslider id=1317]

Wat is een gierzwaluw?

De gierzwaluw is geen zangvogel en is in feite dus geen echte zwaluw, hij is meer verwant aan de kolibries uit Amerika. In de zomermaanden laat hij zich opmerken door zijn snelle vliegwerk en typische geluid.
De ijzige schreeuw ‘wiiiiiiiizzzzzzz’ van gierzwaluwen door de straat, meestal midden in de stad, typeert de warme zomeravonden. Doorgaans roepen mannetjes en vrouwtjes in duet, het vrouwtje roept iets hoger.
Op het menu van de gierzwaluw staan allerlei insecten, maar ook spinnen. Deze plukt hij tijdens het vliegen uit de lucht. Bij onweersbuien gaan gierzwaluwen tijdens het broedseizoen soms op jacht tot meer dan 100 kilometers weg van het nest. In de winter trekt de vogel richting Afrika, tot in zuid-Afrika.
De gierzwaluw maakt zijn nest in donkere holten van allerlei gebouwen. Het is een slordig samenraapsel van materiaal dat hij uit de lucht plukt. Dat plakt hij bijeen met speeksel. Het gebeurt zelfs dat hij in het nest een verdroogd, dood jong van een vorig broedseizoen verwerkt. Het broedseizoen loopt van mei tot juni. Beide ouders houden de eieren om de beurt warm.
In de winter legt de gierzwaluw duizenden kilometers af en bereikt hij soms zelfs Zuid-Afrika. De gierzwaluw is een enorm snelle vlieger. In vlucht haalt de vogel een snelheid van wel 120 kilometer per uur. Tijdens een duikmanoeuvre kan dit oplopen tot maar liefst 200 kilometer per uur.
Gierzwaluwen slapen met slechts één hersenhelft tegelijk, daardoor kunnen ze half slapend blijven vliegen.

Geinteresseerd?

Woon je in Sint-Pieters-Woluwe en wil je graag helpen en een nestplaats voorzien voor deze zomergasten onder uw dakgoot? Neem dan contact op met de milieudienst van de gemeente Sint-Pieters-Woluwe :

environnement@woluwe1150.irisnet.be – Telefoon : 02.773.06.23

Wil je nog meer weten over acties omtrent gierzwaluwen in Brussel dan verwijzen we graag naar deze website. (enkel in het frans)