Boomgaard Jette

Ontstaan

Kennen jullie de boomgaard van Jette al? Nog niet?

Wel het is een unieke plek gelegen tussen de volkstuintjes Schapengaarde, het Laarbeekbos en de campus van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) Jette (zie donkergroene lijn op kaartje hieronder). Het terrein is eigendom van de VUB, en samen met hen, Leefmilieu Brussel, de gemeente Jette, de beheerders van de Schapengaarde wil Natuurpunt Brussel hier een mooi plekje natuur creëren.

Vroeger stond het terrein vol met populierenbomen. Deze werden enkele jaren geleden gekapt en in de plaats werden er 20 appelbomen geplant (zone 1). Iets verder (zone 4) is er een poel gegraven. Zone 1 en 3 worden ingericht als hakhoutbeheer zone, waar we trachten een mooie overgang te creëren van het natuurlijke bos naar boomgaard en volkstuintjes.

Biodiversiteit

In waarnemingen.be is de boomgaard een apart gebiedje, zodanig dat we kunnen opvolgen hoe de diversiteit in soorten evolueert in de tijd. In mei 2015 werden er 72 verschillende soorten waargenomen. Ondertussen zitten we een jaar later al aan 86 verschillende soorten en dat kunnen er nog veel meer worden. Ben jij geïnteresseerd in het op zoek gaan naar kleine diertjes of het zoeken van bijzondere plantjes, ga dan zeker eens naar de boomgaard en voer je gegevens in, in waarnemingen.be, op die manier kunnen wij evalueren of ons werk een positieve invloed heeft op de natuur.

Bekijk de waarnemingen van het gebied op waarnemingen.be

waarnemingenboomgaard

Fruitbomen

De appelbomen werden geplant in het najaar van 2013. Volgende soorten werden toen aangeplant:

Boomgaard_LocatieVier van de 20 appelbomen hebben het niet overleefd door te grote vochtigheid van de ondergrond. Eind 2015 werden deze vervangen door 4 perenbomen die iets beter bestand zijn tegen vochtigheid. Ze werden ook op iets drogere locaties geplant.

Tabel aanplant boomgaard
Tabel aanplant boomgaard

Handen uit de mouwen

De boomgaard wordt beheerd samen met Leefmilieu Brussel. Zij zorgen met hun terreinploeg voor een éénmalige maaibeurt in het begin van het jaar februari – maart. Daarna houdt natuurpunt de zones rond de fruitbomen vrij van kruiden, zodat de fruitbomen voldoende ruimte krijgen om zich te ontwikkelen. De fruitbomen worden ook door ons gesnoeid. En we trachten de opslag van wilgen, in de zones rond de fruitbomen ook in bedwang te houden.

Geplande beheeractiviteiten kan je altijd terug vinden op onze website en via facebook. Wil je graag helpen hou dan zeker deze activiteiten in het oog. Of neem eens contact op met onze boomgaardverantwoordelijke : annelies.haesevoets@gmail.com

P1120998

Een voorbeeld van een werkdagje vind je hier.

Annelies Haesevoets (annelies.haesevoets@gmail.com)