Dag van de Natuur

In het weekend van 21 & 22 november 2015 werd naar jaarlijkse gewoonte weer overal hard gewerkt in de natuur. Onder de vlag van ‘Dag van de natuur’ doken ook wij in de boomgaard

aan het Laarbeekbos in Jette. Eerst en vooral werden 4 afgestorven appelbomen vervangen.

Vermoedelijk was de grondwaterstand iets te hoog op de plaatsen waar ze stonden. We zochten in de buurt drogere stukken en plantten daar 4 perenbomen, die iets minder gevoelig zijn voor natte voeten. De andere appelbomen verkeerden in goeie doen.

In 2015 werd er enkel in het vroege voorjaar gemaaid. Alles kon dus netjes z’n vrije gang gaan en bloeien en groeien, en dat was er aan te zien! Pionierssoorten demonstreerden hun groeikracht. Op de rijke ondergrond groeiden o.a. brandnetels en distels volop, maar er was ook veel boomopslag van wilgen. De fruitbomen waren bijna niet meer te zien.

Man- of vrouwkracht?

Omdat we niet over voldoende mensen en middelen beschikten om het hele terrein aan te pakken, hebben ons gericht op fruitbomen. Hun onmiddellijke omgeving werd vrijgemaakt zodat ze minder last zullen hebben van de concurrentie. Nu zouden de tussenliggende stukken nog eens aangepakt moeten worden. Zodat we volgend jaar kunnen aanpikken met een beheer van 2 maaibeurten per jaar.

Wie ondertussen niet kan wachten op wat fitness in de natuur, mag het altijd laten weten! (info@natuurpuntbrussel.be)