Wilde bijen?

In deze excursie trekken we weer het mooie Vogelzangreservaat in; dit keer op zoek naar solitaire of wilde bijen. Wilde Bijen zijn niet, zoals sommige mensen denken, verwilderde honingbijen. Het is een verzamelnaam voor solitair levende bijen en hommels. De levenswijze verschilt grondig van die van de honingbij. Bij de solitaire bijen heeft elk vrouwtje een eigen nestholte waarin ze eitjes legt. Naargelang de soort kan dit een gat in een muur zijn, in het zand, in een boomholte of zelfs een leeg slakkenhuisje. De honingbij daarentegen leeft het hele jaar door in een kolonie met één koningin en een groot aantal werksters.

We hopen om enkele soorten die we tijdens vorige excursies vonden terug te vinden. De andoornbij, die nestelt in vermolmd hout, de andoornbij die een nest graaft in steile wanden, de heggenrankbij die we vinden op heggenrank,…

Misschien vinden we ook de heel zeldzame bruine slobkousbij terug die zich voedt met pollen van wederiksoorten.

Of, als we heel veel geluk hebben vinden we de zuidelijke maskerbij. Vorig jaar voor het eerst ontdekt in Belgie hier vlakbij.

[metaslider id=734]

Sprinkhanen

Verder is het Vogelzangreservaat ook rijk aan sprinkhaansoorten. Vorig jaar vonden we ratelaar, krasser, bruine sprinkhaan, grote groene sabelsprinkhaan, bramensprinkhaan, struiksprinkhaan, boomsprinkhaan en wat doorntjes.

Zeker de moeite waard dus!


 

Meebrengen: inventarisatiemateriaal (potjes, loupe,…)

Plaats van Samenkomst: Brussel , Ingang Kerkhof van Anderlecht (Sint Janskruidlaan)

Uur : 1400h – 1600h

Contactpersoon : Maarten Cuypers (maartencuyperss@gmail.com )