Sleedoornpage in Brussel

De Sleedoornpage is een kleine dagvlinder die een verborgen leven leidt en vooral voorkomt in het zuiden van Vlaams-Brabant en Brussel. Terwijl andere dagvlinders de winter doorkomen in een schuilplaats, door naar het zuiden te trekken of als pop, overleeft de Sleedoornpage door op het eind van de zomer eitjes te leggen aan de basis van een jong Sleedoorntakje. In de lente komen de rupsen uit en kruipen dan naar het ontluikende bladknopje.

 

sleedoornpage2

Levenswijze

Volwassen vlinders leven hoog in de boomtoppen en zijn pas echt actief op warme namiddagen in de buurt van een bosrand. Ze komen niet makkelijk nectar drinken op bloemen waardoor je ze niet snel te zien zal krijgen. Om een idee te krijgen van de aanwezigheid van deze zeldzame dagvlinder is het zoeken naar eitjes op Sleedoorn dan ook de beste methode die bovendien het makkelijkst in de winter kan worden uitgeoefend, wanneer de Sleedoorns geen bladeren dragen. De witte eitjes lijken op minuscule golfballetjes. Waarnemingen van de eitjes van Sleedoornpage of locaties van haar waardplant de Sleedoorn zijn dus altijd welkom op bru.waarnemingen.be.

sleedoornpagebrussel