De bladeren vallen van de bomen… Botanische nieuwtjes zou je in dit seizoen toch niet meer verwachten maar toch… Een nieuwe soort gevonden op 19 november in Brussel: Zuidelijke brandnetel (Urtica membranaceae)

Dit kleine eenjarige plantje, nauw verwant aan onze eigen inheemse grote en kleine brandnetel, was in België tot voor kort enkel gekend van twee vindplaatsen in het centrum van de stad Gent. Op 19 november werd het echter ook gevonden door Edward Debbaut op het grondgebied van Sint-Gillis. Link : waarneming

 

urtica_membranacea

In landen rond de Middellandse Zee is het een algemeen voorkomend eenjarig plantje. Hoe het hier in Belgie verzeild geraakt is is nog niet duidelijk. Vermoed wordt dat de soort hier terecht kan gekomen zijn door het invoeren van pot- of kuipplanten uit zuiderse landen. Het plantje werd immers reeds gevonden in grote potten met olijfbomen in tuincentra.
Een alternatief scenario is dat de zaadjes meegelift via toeristen. (denk hier maar aan automatten, campinggerief,…)

Net als onze gewone brandnetel zijn de blaadjes eetbaar; in Spanje en Sardinië zouden de jonge blaadjes in een salade verwerkt worden of gebruikt om een omelet op te fleuren. In Zuid-Italië en Sicilië wordt het gekookt en gegeten als spinazie of gebruikt in risotto of zelfs om ravioli te vullen.
We raden natuurlijk niet aan om planten gevonden op een Brussels stoep op je menu te zetten…

frittata-di-ortiche

Ook in grote steden van Nederland en Engeland is het plantje recent opgedoken. Nu nog zien of het ook in Brussel een blijvertje wordt. Wie vindt er het volgende exemplaar in Brussel?