Het is lang buitengewoon zacht geweest maar nu blijkt de winter toch voor de deur te staan. Insecten verdwijnen onder de grond. Bessen zijn geplukt. Regen en sneeuw maken het moeilijk om zaden te vinden. Bovendien zijn de dagen heel kort en is er dus minder tijd om voedsel te zoeken. Onze tuinvrienden vinden dus een pak minder voedsel, terwijl ze nu juist extra veel energie nodig hebben om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Daarom is de winter de meest aangewezen periode om de vogels in je tuin te voederen.

fieldfare

5 tips

 • Voeder met mate en vooral wanneer het vriest en/of sneeuwt. Strooi nooit te veel, dat kan muizen en ratten aantrekken.
 • Geef nooit voedsel aan wilde dieren in publieke parken, maar enkel in uw eigen tuin!
 • Onderbreek het voederen niet tijdens de winter omdat de vogels snel afhankelijk worden van het voeder dat u ze geeft. Als je enkel voedert in de winter is het beter in de lente is de hoeveelheid stapsgewijs af te bouwen tot u het voederen volledig stopt
 • Voederliefst ’s ochtends en tegen het einde van de middag. Na een lange, koude nacht hebben vogels behoefte aan een stevig ontbijt en tegen de avond eten ze hun buikje rond om de nacht door te komen.
 • Zorg voor een drinkbakje.
 • Geef geen voedsel waarin zout is verwerkt. (etensresten) In de kaas en het brood dat je strooit zit voldoende zout. Gebruik bij voorkeur vogelzaad dat u in de winkel kunt kopen.
 • Geef vogels geen margarine of boter, dat werkt laxerend.
 • Voedsel dat makkelijk bevriest, zoals appels, voeder je best als geheel en niet in kleine stukjes.

Wie eet wat?

Merel, kramsvogel, koperwiek, zanglijster en spreeuw :

 • Brood, gewelde krenten en rozijnen, kaasresten, fruit, schillen en klokhuizen, alle soorten bessen, gekookte aardappelen.
 • Op de grond, sneeuwvrij, een open plek met beschutting dichtbij.

Koolmees, pimpelmees, matkop, kuifmees, zwarte mees en staartmees :

 • Vetbollen, slingers ongebrande, ongezouten pinda’s, halve kokosnoot, vogelzaad en zonnebloempitten.
 • Op de voedertafel, voederbuis, opgehangen in bomen of struiken.

Specht, boomklever en boomkruiper

 • Ongezouten pinda’s en noten, vetbollen, zonnebloempitten, kaas zonder korst.
 • Eventueel vastgemaakt aan een boomstam op een rustige plek.

Huismus, ringmus, sijs, distelvink, vink, keep en groenling

 • Bruin brood, onkruidzaden, gemengd strooizaad, etensresten, zonnebloempitten.
 • Op de grond, voedertafel, voederbuis.

Winterkoninkje, heggenmus en roodborstje

 • Universeel voer, bessen, meelwormen, broodkruimels, maden en larven, ongekookte havermout.
 • Op de grond, sneeuwvrij, mag ook beschut onder heggen en struiken.

Voederplank of voederhuisjes?

Veel vogelsoorten zoeken hun voedsel van nature op de grond. Een sneeuwvrije plek is dan ook een geschikte voederplaats, liefst in de buurt van struiken of een haag, zodat vogels bij gevaar snel een veiliger plek kunnen vinden.

Het voordeel van een overdekt voederhuisje is dat het voeder beschermd is tegen regen en sneeuw. Een open voederplank heeft het voordeel dat ze makkelijk toegankelijk is. Deze variant heeft best opstaande randen van enkele centimeters. Openingen op de hoeken zorgen voor de afvoer van regenwater.

Let op dat de plank of het huisje zo staat opgesteld dat er geen kat bij kan. Plaats ze op minimaal 1,50 meter van de grond. In de Natuurpunt Winkel kan je terecht voor voederhuisjes, maar je kan er ook zelf een maken.

Water lokt vogels

Water is even belangrijk als voedsel voor onze vogels. Zeker de winter. Wanneer het gesneeuwd heeft, komen vogels aan vocht door van de sneeuw te pikken. Maar bij vorst help je hen door een bakje water buiten te zetten. Voeg een beetje suiker toe zodat het water niet bevriest.
In de zomer verandert een drinkbakje vaak in een vogelbad. De vogels genieten erg hard van het bad dat je voor hen klaarzet. Het beste vogelbad of drinkplaats is een ondiepe schaap die je op een open, overzichtelijke plek in de tuin zet.
Vul je vogelbad of drinkplaats regelmatig met vers water. Voeg nooit zout toe. Reinig ze met heel heet water en een borstel. Gebruik geen chemische producten

banner_745_winkel_vogelvoer