Graag kool- en pimpelmeesjes een handje helpen in deze koude periode? Hang dan wat vetbollen op in je tuin. Deze kun je kant en klaar kopen maar ook zelf maken.

Gebruik ongeveer één deel frituurvet op één deel zadenmengsel. Gebruik nooit kippenvoer, deze zaden zijn te groot en te hard. Het frituurvet moet ongebruikt en ongezouten zijn. Vogels hebben relatief meer behoefte aan verzadigd vet dan wij. Daarom is dit soort vet voor vogels goed bruikbaar. Vloeibare olie (zoals olijfolie) is voor vogels niet geschikt. Als die op hun veren komt, tast de olie de conditie van het verenkleed aan. Daarnaast heeft het mogelijk een laxerend effect, wat zeker in de winter slecht is voor vogels.
Een zadenmengsel kan je kopen in de dierenwinkel.

mixen
Mixen
vetbollen1
In potjes doen

Werkwijze

  1. Smelt het frituurvet in een pan. Wacht tot het gesmolten is, maar niet heet.
  2. Voeg daar al roerend het zadenmengsel aan toe en laat dit mengsel afkoelen.
  3. Giet de warme brij in een vorm, bijvoorbeeld een blikje, een melkkarton, een theeglas, of een halve kokosnoot.
  4. Leg daarin, voordat de brij stolt, een stevige katoenen draad die ruim uitsteekt. Een goede tip is om een stokje of bijvoorbeeld een spijker aan het einde te knopen en op de bodem of bovenkant te leggen zodat de draad minder makkelijk uit de bol schiet als je hem straks ophangt.
  5. Zodra de massa hard is geworden, kan het vet met zadenmengsel buiten aan de draad worden opgehangen.
    Is het vet uitgehard? Hang de vetbollen dan op minimaal 1,5 meter boven de grond op je balkon of aan een boom. Let even goed op dat katten en er niet bijkunnen of naartoe kunnen springen.
  6. Soms is de vetbol moeilijk uit de vorm los te krijgen. Een melkkarton kan rondom worden afgescheurd. Houdt een theeglas of blik even in heet water; de vetbol komt dan gemakkelijk los.

Indien je hiervoor geen tijd of zin hebt kun je deze bollen ook altijd kopen in onze natuurpuntwinkel :

banner_745_winkel_vogelvoer