De walnootboorvlieg (Rhagoletis completa) komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en werd in Europa voor het eerst waargenomen in Zwitserland eind de jaren 80. In de jaren 90 begon het dier aan een opmars en werd de soort ook waargenomen in Duitsland, Italië en Slovenië. De vlieg bracht ook beperkte schade toe in de notenteelt in Italië en Zwitserland.

In 2015 werd de invasieve walnootboorvlieg dan voor het eerst gevonden in Nederland. Eerst op enkele locaties dichtbij elkaar maar later kwamen ook meldingen binnen uit Utrecht en uit Zeeland. Het was dus een kwestie van tijd voor hij zich ook in België zou laten zien.

Walnootboorvlieg

En ja hoor , in augustus 2016 werd de soort waargenomen door Bart Hanssens de soort vond in het Moeraske in Evere. Een Brusselse primeur voor België dus.

Paniek?

Nee, niet echt. De walnootboorvlieg wordt gezien als een milde schadesoort op walnoot en zwarte noot.

Het zijn de larven van de vlieg die voor de schade zorgen. De larven leven van het vlezige deel van de bolster en niet echt van de noot zelf. Hierdoor verkleurt de bolster zwart en verslijmt het. Doordat de resten op de walnoot opdrogen, daalt de commerciële waarde of onze appetijt.

Larven van de vlieg

De larven eten van de bolsters van de noten waardoor die verkleuren en uiteindelijk verslijmen. Al in een vroeg stadium is de verkleuring zichtbaar, al is het zoeken naar de minuscule larven dan vaak niet eenvoudig.

Mocht u aangetaste noten vinden en er blijken larven in de bolster aanwezig te zijn, dan mag je die altijd melden op waarnemingen.be.