Gierzwaluwen zijn hét symbool voor de stadsnatuur en voor deze fascinerende stadsbewoners zet Martine Wauters zich al jarenlang in. Enkele weken geleden werd een project voor een school in Schaarbeek succesvol afgerond. Tien nestbakken werden opgehangen tegen het dak van de school. Nu enkel nog wachten op de aankomst van de eerste gierzwalumen. Vanaf de tweede helft van april of begin mei kunnen we ze weer in het land verwachten. En dan maar hopen dat ze hun nieuw logement vlug vinden.

Verloop

Voor haar project ‘Martinets sans Frontières” nam Martine Wauters in 2016 contact op met Eric Walravens, leraar wetenschappen in het atheneum Fernand Blum in Schaarbeek om een project rond gierzwaluwen op te zetten. Dit bleek een schot in de roos want niet alleen nam hij het voorstel aan maar met zijn enthousiasme en gedrevenheid kon hij het schoolhoofd en de schepen bevoegd voor openbare werken overtuigen om nestkasten voor gierzwaluwen te installeren aan de gevel van het atheneum. Niet alleen een educatief project maar dus ook nieuwe nestgelegenheid op een uitstekende plaats.

Nestbak type ‘Maastricht’

Het model nestbak door Eric gekozen heet “de Maastricht’ en wordt in Nederland gemaakt door het Zwaluwen Adviesbureau. Het heeft een hellend dak dat het heel moeilijk maakt voor predatoren om de jongen te bedreigen in de kwetsbare periode wanneer ze voor het eerst komen buiten piepen.
De nestbak wordt gemaakt van duurzaam Eternit en beton en kan vele jaren dienst doen.

Boven deze nestbak werd door Wim De Bock van gierzwaluwenwerkgroep van Natuurpunt Noorderkempen nog een extra dakje gemonteerd. Dit als extra isolatie want anders kan het binnenin de bak wel erg warm worden.

Wim De Bock (gierzwaluwenwerkgroep NP Noorderkempen)

In februari was het tenslotte zover en werden de tien nestbakken geinstalleerd tegen de noord en oost-gevel van de school. De nestblokken werden twee per twee geplaatst. Waarom op deze manier? Als u meerdere kasten bij elkaar ophangt (het is een koloniebroeder) is het raadzaam om de vorm van de
opening te variëren (rond, half rond, rechthoekig, ovaal). De diverse paartjes weten hun eigen plek dan beter te herkennen en zullen de buren minder verstoren. Hier werd een ander manier geprobeerd; de kasten niet te dicht bij elkaar zodat de kans vergissingen ook klein wordt.

Yves Langlois en twee gemeentewerkers

Tot slot werd ook in iedere bak een beetje nestmateriaal aangebracht. Gierzwaluwen landen nooit dus alle materiaal om hun nest te bouwen moet dus in de vlucht gegrepen worden. Het spreekt van zelf dat dit veel tijd en energie kost dus een beetje extra hulp kunnen we ze dus wel bieden.

Pluim voor samenwerking

Dit geslaagd project voor biodiversiteit toont nog maar eens aan dat er veel mogelijk is in deze stad met een beetje samenwerking. In dit geval leraar Eric Walravens van atheneum Fernand Blum, directrice Anne Duhem, Schepen Michel De Herde (Schaarbeek), Wim de Bock (gierzwaluwenwerkgroep de Natuurpunt), Marjos Mourmans (Zwaluwenadviesbureau) en de drijvende kracht achter alles wat met gierzwaluwen te maken heeft in Brussel : Martine Wauters.

Ophangen van de nestbakken met een hoogtewerker
Yves Langlois en twee gemeentewerkers

Waarom ook niet op jouw school? Op school van je kinderen of kleinkinderen!?
Er kunnen er zeker nog bij in Brussel!
Grote zorgvuldigheid bij het aanbrengen van kunstnesten is wel geboden, zeker onder daken, waar de temperatuur wel tot 60°C kan oplopen. Het is dus noodzakelijk om deskundig advies in te winnen alvorens je besluit kunstnesten aan te brengen.

 

Nuttige links over gierzwaluwen :