In mei 2008 werd, in navolging van het Nederlandse voorbeeld, Waarnemingen.be gelanceerd. Een site waar iedereen z’n natuurwaarnemingen kan stockeren. Wat vroeger in de hoofden van mensen bleef of verdween in persoonlijke notitieboekjes wordt nu netjes centraal bijgehouden, zodat er niets meer verloren gaat. In die 10 jaar is er veel veranderd, smartphones zijn nu alomtegenwoordig.

Zo kan je nu niet alleen makkelijk waarnemingen via de site invoeren, maar nog veel makkelijker via een app, met een minimum aan inspanning. 10 jaar Waarnemingen.be leverde dan ook al een schat aan informatie op. Meer dan 30 000 waarnemers gaven maar liefst 27 miljoen waarnemingen door! Zo veel gegevens verzamelen met enkel professionele medewerkers is simpelweg onbetaalbaar. Dankzij al die meldingen kon bijvoorbeeld de opmars van de Buxusmot netjes worden gevolgd of de achteruitgang van wilde bijen worden gedocumenteerd. Naar aanleiding van deze verjaardag worden allerlei activiteiten georganiseerd, o.a. een wedstrijd. Zo kunnen waarnemers onderling meedoen, om ter meest en om ter volledigst. Maar er is ook competitie tussen de verschillende natuurgebieden. Wij doen mee met onze Boomgaard in Jette. Bedoeling is dat er zoveel mogelijk waarnemingen worden gemeld, van zoveel mogelijk soorten door zoveel mogelijk waarnemers. Dus allen daarheen!

Daarnaast is er ook een competitie tussen de gemeentes. Bij het schrijven van dit artikel werden er dit jaar al het meeste soorten gemeld in Anderlecht. Er zijn daar ook maar liefst 73 soorten gemeld die de voorbije 9 jaar nog niet eerder werden ingegeven. In Sint-Gillis en SintJoost-Ten-Node zitten aan de andere kant van het spectrum, daar kan er nog veel meer worden gemeld. De gemeente met het grootst aantal actieve waarnemers is Oudergem, 383 stuks. Daar zal de aanwezigheid van een in België heel zeldzame Dwergaalschover ongetwijfeld voor iets tussen. Die lokte vogelkijkers vanuit alle hoeken van ons land. In Koekelberg en SintAgatha-Berchem zijn er momenteel zelfs niet genoeg actieve waarnemers om een voetbalploeg te vullen. Werk aan de winkel dus.

De competitie loopt nog eind oktober. Maar ook zonder wedstrijd, zal de wetenschap u eeuwig dank baar zijn!