Omdat het bioritme van nachtvlinders nu eenmaal nogal sterk verschilt van dat van de meeste van ons, hadden we er geen flauw idee van “of” en “zo ja”, welke nachtvlinders er in onze Boomgaard leven. Daarom gingen we op een mooie zomeravond aan de slag met 2 nachtvlindervallen, een UV-lamp en enkele oude witte lakens.

En nachtvlinders … die bleken er wel degelijk te zijn! Het licht van de lampen heeft een grote aantrekkingskracht op nachtvlinders. Ze kwamen op het laken of in de doos zitten, waar we ze goed konden bekijken. En met een scherpe foto kon het herkenningsalgoritme van de app ObsIdentify er in de meeste gevallen feilloos de juiste naam op kleven. Zo zagen we soorten mooie patronen, kleuren en bizarre namen zoals: de Zilveren groenuil, Hazelaarbladroller, Blauwooggrasmot, Parelmoermot, Gestreepte goudspanner of de Zwarte C-uil.

Het bezoek van de enkele Hoornaars maakte het op naam brengen wel extra spannend. En ondertussen werd met een bat-detector ook gespeurd of er ook vleermuizen komen foerageren in de Boomgaard. En jawel, ook die waren van de partij. Dwergvleermuizen en hoogstwaarschijnlijk ook Laatvliegers lieten zich “horen”.

Ondertussen kregen we ook aaibaar bezoek. Hoewel? Een Egel kwam al die ongewone nachtelijke activiteit van dichtbij bekijken. Het was pas de eerste keer dat we in onze Boomgaard een Egel zagen. Ook in de wijde omgeving zijn de afgelopen 10 jaar slechts een handvol waarnemingen van Egels gedaan. Of hoe zelfs een gewoon dier, blijkbaar zeldzaam is geworden.

Na deze korte verkenning konden we de teller van het aantal verschillende soorten nachtvlinders op 25 brengen. Maar aangezien er meer dan 1000 soorten Nachtvlinders voorkomen in België valt te verwachten dat we een hogere zoekinspanning nog wat meer soorten kunnen ontdekken van deze onbekende diergroep. We weten wat ons te doen staat volgende zomer!